Le a szlogenekkel, nézzük a tényeket!

A PDT első előadásán a felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés, mint realitás került előtérbe. Az előadáson összesen 40 középiskolás diák vett részt online. A program vezetője Nanys Mónika azt is megosztotta, hogy a szervezők számára is új lendületet adott a tanulók lelkesedése.

“A tíz hetes programban a résztvevők az ENSZ által felállított 17 Fenntartható Fejlődési Célról tanulnak.” – monta Mónika, az IAYSP Hungary tagja és a PDT-program projektmenedzsere. A program angol nyelven zajlik, így a diákok az elméleti ismeretek mellett, gyakorolhatják az érvelést, a vitázást és fejlesztik szókincsüket is.

“Az első alkalom során bemutatkoztunk, mint International Association of Youth and Students for Peace. Beszéltünk az úgynevezett HyoJeong kultúráról – ez egy ázsiai gyökerekkel rendelkező koncepció, ahol a család a legnagyobb érték és a szülők tisztelete valamint az önzetlen szolgálat nagy szerepet játszik. Üzenete, ami a program szempontjából fontos motivációs alapot jelent, hogy boldogságra leljünk mások megsegítésével, mely előrehaladásra késztet minket a felelősségvállalás során. Ami, valljuk meg őszintén, nem mindig könnyű.”, mutatott rá Mónika.

Az előadás nem csak a Fenntartható Fejlődési Célok jelentését, de azok gyakorlati alkalmazását is taglalta, kihívásaikkal és tökéletlenségeikkel együtt. A megújuló energiaforrások kapcsán a szélenergia példáját vizsgáltuk, azt, hogy mekkora előnyt jelenthetnek, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a mértéktartás elvét sem. Mónika kiemelte:“A cél nem az, hogy szélerőműveket építsünk, hanem hogy fenntarthatóbb energiaforrások közegét teremtsük meg.”

A fiatalok csoportos beszélgetéssel zárták az estét, ahol megtették az első lépéseket projektjeik felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük