S!NERGY 2020

December 12-én az IAYSP európai központja élőben tartotta meg a S!NERGY projektversenyt. A S!NERGY célja, hogy felhívja a figyelmet az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljáért/Céljaiért dolgozó projektekre, és olyan fiatalokból álló közösséget hozzon létre, akik tesznek a jövőért. A zsűri és a közönség 5 projekt közül választotta ki az első két díjazottat, akik pénzbeli támogatást kaptak projektjük kivitelezéséhez. A részletekről a továbbiakban olvashattok.

A több, mint 100 regisztrált résztvevő és 3 meghívott zsűritag az öt versenyző 7-7 percben beszámolt projektjéről és eddigi munkájáról.

Mikaela Albániából egy négy hetes programtervet prezentált “Month of SDGs” (Fenntartható Fejlődési Célok hónapja )néven, melynek keretében Tirana város önkormányzatával együttműködve hetente változó témával hívják fel a figyelmet a fenntartható fejlődésre olyan akciókhoz kötve, mint önkéntes faültetés. Mikaela úgy gondolja, azáltal, hogy aktívan bevonja a fiatalokat, egyúttal azt is megtanulják, hogy ők is képesek jobbá tenni a világot.

Zabihullah Afganisztánban, Kabulban él, és itt is alapította szervezetét, a Sustainable Peace Advocates Network-öt. A projekt egyik fő célja a fenntartható béke kiépítése, egyúttal Afganisztán ökológiai lábnyomának minimalizálása. A háromlépcsős program azon túl, hogy workshopokon és médiatartalmakon keresztül hívja fel a figyelmet ezek fontosságára, a “Pedal for Peace” és a “Hike for Peace” kezdeményezések révén hozzájárul a tagok fizikai és mentális egészségéhez, egyenlő esélyt nyújtva fiatal férfiaknak és nőknek egyaránt.

Anela Montenegróban született, de mára Ausztriában tanul szépművészetet, és egyben tanító is. A balkán háborút személyesen is megtapasztalva, Anela a menekültek mentális egészségével szeretne elsősorban foglalkozni, a művészetén keresztül. Projektötlete a “Healing with Art” nevet kapta, hiszen a művészeteken keresztül szavak nélkül is kapcsolódni tudunk embertársainkhoz, ki tudjuk fejezni magunkat és pozitív változást hozunk az életünkbe.

Az orosz Tatiana projektje, a “GoodFood”, a fenntartható termelést és fogyasztást támogatja. Az egyébként kidobásra ítélt élelmiszerfelesleg újraelosztásával az oroszországi rászorulók között visszaszorítaná az éhezést, a helyi szervezetek és éttermek  összefogásával. A projekt menetét Te is követheted a #savethefood taggel.

A délután utolsó előadója Tracy volt, az Egyesült Királyságból. A Service for Peace Philippines projekt alapítója két svéd fiatal, akik 2016-ban úgy döntöttek, látva a Fülöp-szigetek nehéz gazdasági helyzetét, hogy kiválasztott intézmények önkéntes megsegítésével segítenek ennek a gyönyörű régiónak. Az utóbbi években Bohol szigetén építettek osztálytermeket, ingyenes kurzusokat tartottak a fiataloknak a csapatmunkáról, és interkulturális rendezvényeket szerveztek a helyieknek.

A szavazást követően a zsűri és a közönség együttes döntése alapján Zabidullah és a Sustainable Peace Advocates Network nyerte meg az első helyezettnek járó 500 eurós díjat. Második helyezettként Tatiana és a GoodFood 300 eurót nyert projektje megvalósítására.

Az eseményről készült felvétel megtekinthető Facebook oldalunkon. Neked melyik projekt volt a kedvenced?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük