Zero Waste – egy átverés?

Amikor először hallottam a zero waste kifejezést, nem tűnt fel, hogy a legtöbbször azzal kapcsolatban hallok róla, hogy mi az amit ki kell dobnom, és egy jobbat, egy zero waste verziót, beszereznem helyette. Azóta eltelt három év, azt nem mondanám, hogy szakértője vagyok a környezettudatosságnak, de az biztos, hogy tudatosabb lettem. Most, akármikor meglátok egy ’zero waste essentials’ videót vagy posztot, ami arra fókuszál, hogy mi mindent cserélj le, ami amúgy még tökéletes állapotban van otthon, egy kicsit elszomorodom. Mikor veszett ki a környezettudatosságból a tudatosság, és mikor változott a környezet alulinformált influencerek szavaivá?

 

Ebben a cikkben szeretnék arra összpontosítani, hogy mi az amit mi mindannyian már ma megtehetünk azért, hogy ha csak egy kicsivel is, de kevesebb szemét kerüljön ki a kezeink közül. Ha szeretnél arról olvasni, hogy mit is jelent pontosan a zero waste, a cikk végén linkelem az összes oldalt, amit átfutottam azért, hogy felfrissítsem az emlékezetemet.

Ha ismerős a zero waste fogalma, lehet hogy neked is feltűnt, hogy mindenki arról akar meggyőzni téged, hogy új dolgokat vegyél – vászontáskát, bambusz evőeszközöket, metál vagy üveg étkező dobozokat és kulacsokat.

De ha belegondolsz, szükségesek ezek a dolgok?

Az eredeti Zero Waste Theory-nak a legfontosabb pontja az újratervezés – mi az, amire nincs szükségünk, ami amúgy hulladékot generál, hogyan tudjuk a csökkenteni a fogyasztásunkat, hogyan tudunk hasznosítani már meglévő, használt anyagokat? Ami szerintem a legnehezebb a zero waste életmóddal kapcsolatban, de talán a legizgalmasabb dolog is egyben, az a sok-sok tervezés és kutatás, ami megelőz és végigkísér minden egyes vásárlást. Mi az amink már van, és megfelel a célnak? Mi az, ami tényleg elengedhetetlen? Mi az amit meg tudnánk szerezni alternatív, csomagolás nélküli módon? Mi az amit nem létfontosságú újonnan vásárolnunk, hanem használtan is tökéletes lesz a számunkra? Ahogy én látom, a két dolog amit irányítani tudsz, az az, hogy mit veszel meg és ezáltal kinek adod a pénzed, hogy menjen az üzletük, és mi az, amiről lemondasz, mert rájössz: Nincs rá szükséged. Gondolkozz hosszútávon, és ha más nem is, a lelkiismereted meg fogja neked köszönni, hogy tudatosabb ember lettél, aki szem előtt tartja, hogy milyen hatással van a környezetére.

Praktikus tanácsok egy zero waste élethez

 

Bea Johnson (a Zero Waste Home c. könyv írója) Instagramján futottam bele ebbe a képbe, amin négy tárgyat hagyott fent, mint tényleg szükséges dolgokat. Gondoltam, én is megosztom veletek, de egy kicsit másképp – amire pipát tettem, azokból már volt otthon legalább egy, ha nem több, lehet hogy nem épp bambusz, fém, vagy üveg az alapanyaguk, de ki mondta, hogy annak kell lennie? Egyedül újrahasználható tasakokat kellett beszereznünk gyümölcsökhöz és zöldségekhez. A többire egyszerűen sose lesz szükségünk.

Mindenesetre ez a kép elgondolkoztatott, és végül három pontban összefoglaltam pár tanácsot, ami egyben meg is fogalmazza, hogy jelen pillanatban mit jelent számomra a zero waste életmód. 

  1. Ne dobd ki, csak mert műanyag!

Hacsak nem egy BPAs palackról beszélünk, nem kell megválnod semmitől, ami műanyag, sőt, szívességet is teszel Földanyának azzal, ha nem teszed. Használd, amíg használhatatlan nem lesz, és utána is csak akkor adj neki egy új célt (upcycle) vagy hasznosítsd újra, ha már biztos vagy benne, hogy használhatatlan. Ez vonatkozik a vizes palackokra, a tároló dobozokra, a fogkefékre, felmosóra, sorolhatnám.

Az egyszer használatos műanyag dolgokat használd nyugodtan, ha tudod, akkor többször is. Ha egy egész vagy megmaradt csomagról van szó, és tudod, hogy nem lesz alkalmad felhasználni, ajándékozd oda olyannak, akiről tudod hogy fel fogja. Ezek a dolgok előbb vagy utóbb a kukában fogják végezni, akár elismerjük, akár nem, legalább menjünk biztosra, hogy betöltötték a céljukat haláluk előtt.

  1. Van hasonlóm otthon…

Ha ez a helyzet, akkor ne is gondolkozz azon, hogy meg kell-e venned vagy sem. Nem kell. Nem kell új vászontáska, evőeszköz, textil törlő, befőttes üveg, újrahasználható kávés bögre. A kihívás: Hogyan használhatod fel azokat az eszközöket másféleképpen, amik már a tulajdonodban vannak, vagy amik amúgy a kukába kerülnének (itt rátok nézek, műanyag zacskók és meggy befőttes üvegek).

  1. Valami régi?

Elég időigényes használt tárgyak után böngészni, vagy éppen képeket csinálni a saját használt tárgyaidról és feltölteni az internetre, de ahogy a mondás is szól: Ami az egyik embernek szemét, az a másiknak kincs. Persze vigyázni kell ezzel is – ha olyan tárgyakról van szó, amit te sem vennél át másoktól, azokkal ne is nagyon próbálkozz, főleg ne adományozd. A lényeg, amin tudsz, adj túl, és amit tudsz, vegyél másodkézből. Néha hosszabb ideig eltart, mire megtalálod azt amit keresel, de garantálom, hogy annyival jobban fogod értékelni, mert tudod, hogy mennyi időt feláldoztál arra, hogy megmentsd attól, hogy egy szeméttelepen elássák.

2 thoughts on “Zero Waste – egy átverés?

  1. Nagymamaitoktol sokat lehet tanulni, akik a II. vilaghaboru alatt/utan nottek fel. A nincs nagy ur! A VAN – ert meg halasak lehetunk! 🙂 A fogyasztoi tarsadalom sulykolasa sajnos nem a jo iranyba vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük