Milyen filmeket láttunk karantén idején?

Filmek, amiket érdemes megnézni


Valószínűleg veletek is sokszor előfordult az elmúlt időszakban, hogy meg akartatok nézni egy jó filmet. Valamit, ami elgondolkodtat, megmutat egy új nézőpontot, amivel eddig nem találkoztatok vagy nem is tudtátok, hogy létezik. Nos, mi most ilyen filmeket gyűjtöttünk össze nektek. Ezek nem az átlagos hollywoodi filmipart testesítik meg, hanem valami mélyebb üzenetet szeretnének a nézőknek átadni. Talán ezek közül van olyan, amiről ti is hallottatok, de hátha segít, hogy ezeket a nagy kaliberű filmeket összeszedtük nektek egy listába, amelyből kedvetekre válogathattok, ha nincs ötlet egy filmes estére.

 

Eredet (2010)

Rendező: Christopher Nolan

Főszereplők: Leonadro DiCaprio, Ken Vatanebe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page,Tom Hardy, Pete Postlethwaite

Műfaj: thriller, dráma, kaland film

Dom Cobb (Leonadro DiCaprio) egy olyan bűnöző, aki nem pénzt lop, hanem információkat, emlékeket mások tudatalattijából. Saito (Ken Vatanebe) egy különösen veszélyes munkával keresi meg, hogy egy haldokló dollármilliárdos Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) fiának tudatalattijába kellett egy gondolatot elültetnie. De ez sokkal bonyolultabb művelet lesz, mint az addigi munkák, hiszen ne csak hogy több emberre lesz szükség, a milliárdos fiú elméjében található halálos védelmi rendszer ellen, hanem több szintet kell lemenni, hogy eljussanak a legmélyebb tudatalatti gondolatokig. Ezért elképesztő felkészülést és a legjobb embereket igényli a csapat. Mind e közben Dom múltjából is előjönnek emlékek, amikkel egyre inkább meg kell küzdenie, minél közelebb kerül a célhoz. Ez a film elképesztően mutatja be, hogyan hat tudat alattiára az élet, és miként küzd meg a főszereplő is saját félelmeivel. Arra pedig nagyon oda kell figyelni, hogy mi a valóság és mi álom, mert súlyos következmények lehetnek, ha valaki nem figyel.  

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Rendező: Michel Gondry

Főszereplők: Jim Carrey, Kate Winslet

Műfaj: romantikus, filmdráma

Joel (Jim Carrey) döbbenten tapasztalja, hogy barátnője Clementine (Kate Winslet) nagy veszekedés után másnap nem ismeri fel őt, még a nevét sem tudja. Nagyon hamar rá kell jönnie, hogy a lány régi kapcsolatuk összes emlékét kitörölte a fejéből egy különleges eljárás segítségével. Kétségbeesésében a férfi is ugyanezt teszi. Azon az éjszakán, amikor megkezdik az emlékek kitörlését, rájön legbelül, hogy ezt nem akarja végig csinálni. Minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megakadályozza a szomorú következményeket. Végigkísérjük őt, miközben kapcsolatának minden  szép és fájdalmas emléke szépen lassan eltűnik. Az emlékek törlését végző munkatársakról is kiderülnek dolgok, amelyek másnap nagyon sok mindent megváltoztatnek, még Joel és Clementine kapcsolatát is. Ez a film gyönyörűen mutatja be minden szép és nehéz pontját egy kapcsolatnak, és azt, hogy semmi sem tökéletes. Ha szeretünk valakit, egy apró remény is elég az újrakezdéshez.

Mr. Nobody (2009)

Rendező: Jaco Van Dormael

Főszereplők: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Lihn Dan Pham

Műfaj: sci-fi, dráma

Ez egy olyan film, amely megkérdőjelezi az életben hozott döntéseinket. Nemo Nobody (Jared Leto) 120 évesen a legidősebb halandó 2029-ben a Földet benépesítő új, halhatatlan emberi faj tagjai között. Őt azonban csak egy dolog érdekli. Vajon tényleg mindent úgy tett-e ahogy szerette volna? Vajon döntéseit a lehető legjobban hozta meg? Visszaemlékezéseiben minden lehetőséget számba vesz és átgondol. Elképesztő, hogy milyen mélységeket ölt ezeknek az utaknak a bejárása már csak a képi világot tekintve is. De nem is szeretnénk többet elárulni. Nézzétek meg a filmet, amely elgondolkodtat, arról, hogy vajon tényleg a megfelelő döntéseket hoztuk-e életünk során, és a jövőben a megfelelő döntéseket hozzuk-e majd.

Truman Show (1998)

Rendező: Peter Weir 

Főszereplők: Jim Carrey

Műfaj: szatíra, tradikomédia

Truman Burbank (Jim Carrey) egy olyan férfi, aki egy mesterségesen létrehozott valóságshow-szappanoperájában él, amiről ő mit sem tud. Minden lépését figyeli az egyész világ kiskorától kezdve, hiszen az egész város, amiben él egy nagy díszletként funkcionál. Ez sokáig nagyon sikeresen működik, még beépített reklámjelenetek is színesítik a mindennapokat. Sok év után egyszer csak hiba kerül a tökéletesen működő gépezetbe. Lassan kiderülnek dolgok, amit Truman nem hagy szó nélkül és maga is rájön, hogy egész élete hazugság volt, hogy minden, ami körülveszi megrendezett és valótlan. Az hogy mit csinál ezek után, az majd csak a film legvégén derül ki. Ti hogyan reagálnátok, ha az ő helyében lennétek? Hogy tudja egy ember feldolgozni, hogy minden, amit ismert és biztonságot adott neki hazugság? Mi van akkor, ha a világ, amiben élünk sem teljesen olyan, amilyennek gondoljuk? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések merülnek fel abban, aki ezt a filmet megnézi. Mi nagyon ajánljuk, szerintünk érdemes.

Csodás álmok jönnek (1998)

Rendező: Vincent Ward 

Főszereplők: Robin Williams, Annabella Sciorra, Cuba Gooding Jr.,

Műfaj: romantikus, dráma

A film Dr. Chris Nielsen (Robin Williams) és felesége, Annie (Annabella Sciorra) fájdalmas életéről szól két gyermekük elvesztése után. A férfi mindent próbál megtenni azért, hogy feleségének segítsen feldolgozni a történteket. Azonban 4 évre rá ő is balesetet szenved és meghal. Miután a szellemi világban a Paradicsomba kerül, találkozik gyermekeivel és rég elvesztett kutyájukkal. Chris reméli és várja, hogy majd feleségével is itt találkozhat, ha eljön az idő. Ez azonban hamarabb bekövetkezik, mint számított rá, mert felesége öngyilkos lesz nem sokkal férje balesete után. A védőangyala segítségével indul felesége keresésére, hogy a alvilágból kihozza kedvesét. Élet, halál, szerelem és család mind nagyon erőteljesen megjelenik ebben a filmben és bebizonyítja, hogy a szeretet valóban legyőz minden akadályt. Más szempontból pedig egy lehetséges túlvilági életbe mutat betekintést, ami valljuk be azért nagyon sokunkat foglalkoztat. Ha van élet a halál után, vajon tényleg így nézne ki?

A remény rabjai (1994)

Rendező: Frank Darabont 

Főszereplők: Tim Robbins, Morgan Freeman 

Műfaj: dráma

A film, amely Stephen King kisregénye alapján készült, az IMDb-n 9.7-es értékelést kapott és meg is érdemli ezt a helyezést. Andy Dufresne (Tim Robins), a film főszereplője egy sikeres bankár, akit ártatlanul, kettős gyilkosság vádja miatt életfogytiglanra ítél a bíróság. Ez az ember közel sem olyan, mint a többi rab. A kegyetlen börtönélet, a rabokkal és az őrökkel való folyamatos harc sem töri meg lelkét. Szépen lassan kezd beilleszkedni és a különböző tapasztalatokat szerezve kivívja rabtársai tiszteletét. Mindemellett lehetőséget kap, hogy fejlessze a börtön könyvtárát, ezzel kultúrát és emberi méltóságot csempészve a rabok életébe. Ez a film valóban megmutatja, hogy akármilyenek is a körülményeink, mi döntjük el, hogy megtartjuk-e a belső békénket és értékeinket. Mennyire engedünk a körülöttünk lévő nyomásnak, vagy mi befolyásoljuk a környezetünket? Meddig tart ki valaki a végsőkig? Mind tudjuk, a remény hal meg utoljára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük