Hőseink a frontvonalon

És én mit tehetek?


Ez már az ötödik hete, hogy bezárták kapuikat az egyetemek, iskolák, a világ harmada karanténba vonult, elcsendesedtek az utcák, lelassult az élet. Ki gondolta volna, hogy ha egy ember Kína egy eddig kevésbé ismert városában denevért eszik, ekkora hatással lesz az egész emberiségre. Hihetetlen.

Egy idősotthon lakóival végezték el azt a kísérletet, mely során mindannyiuknak ajándékoztak egy kevés pénzt. Két csoportra osztották a társaságot: az egyiknek meghagyták, hogy költsék, amire csak szívük vágyik, a másik tagjait arra kérték gondoljanak egy szerettükre, akit szívesen meglepnének egy kedves ajándékkal, amit az összegből vásárolnak. A kísérlet végén, mikor az idős urakat és hölgyeket kérdezték, mire költötték a pénzt, azoknál, akik meglepték egy ismerősüket magasabb endorfin szintet mértek, mint azoknál akik maguknak kedveskedtek egy aprósággal. Így az első csoportnak ez több örömöt okozott, mint a másodiknak.

Azt hiszem mindannyiunknak jól jön, hogy a sok bizonytalanság, frusztráció közepette növeljük endorfin szintünket, és segítjük egy kicsit mi is itthonról az orvosainkat, nővéreinket, a vírus áldozatait, bárkit, akinek most a legnagyobb szüksége van erre.

 

Mivel nehéz átlátni, hol kapcsolódhatunk be mi is a küzdelembe, hol lenne igazán szükség ránk, mert bizony mindannyiunk segítsége sokat jelent, összeszedtem pár ötletet:

 

1. A frontvonal

Sok egészségügyi dolgozó már 2-3 napra előre becsomagolva érkezik munkahelyére, mert nem tudja meddig tart majd a műszak. Sokan nem térhetnek haza nehogy megfertőzzék saját családtagjaikat, és ekkor nem is beszéltünk a hatalmas nyomásról, ami nap mint nap rajtuk van.

Szerencsére gyorsan összefogott az ország: sok egyetemista vállalta, hogy online tanórákat tart a főbb tárgyakból az orvosok, nővérek otthon maradt gyerekei számára, volt aki üres lakását ajánlotta fel számukra, hogy a vírus lecsengéséig családjától elkülönülve élhessenek, dolgozhassanak; vendéglátósok, szakácsok ételadományokkal segítenek, melyeket az „Etesd a dokit” zárt Facebook csoportban ajánlhatnak fel.

Mi az, amit mi tehetünk? A Bethesda gyermekkórház dolgozói a sok együttérző, segítséget felajánló üzenet hatására a facebookon osztották meg, mi az, amivel talán a legtöbbet segíthetünk nekik. Tárgyi adományokat szívesen fogadnak: tisztítószert, folyékony szappant, működőképes számítástechnikai eszközöket, laptopot, tabletet, fülhallgatót; nővéreknek, orvosoknak csokit, kekszet, kávét. Illetve pénzbeli adománnyal is támogathatjuk őket. Ha van otthon fölösleges egyszerhasználatos kesztyű, maszk, van, ahol ennek is örülnek.

Persze ez csupán egy kórház a sok közül, adománnyal, vagy egyéb tárgyakkal támogathatunk más egészségügyi intézményt is, ahol ezért hálásak lennének.

Bethesda Gyermekkórház

2. Mi a helyzet a hajléktalanokkal…

…állatmenhelyekkel, illetve másokkal, akiknek az életét kissé felbolygatta a kialakult helyzet, és segítségre van szükségük?

Rengeteg ember válik munkanélkülivé, sok család nem bírja egyedül cipelni a mindennapok terheit, szegénnyé válik, és bizony még kenyérre sem futja. Van olyan négygyerekes család, ahol a távoktatást egyetlen okostelefonon próbálják megoldani, számukra bármilyen elektronikai eszköz nagy segítséget jelentene. 

A magyar kormány indított egy kezdeményezést, mellyel a tenni akarókat és a szükséget szenvedőket kötik össze, egy az adományokat és az önkéntes felajánlásokat koordináló akciócsoportot állított fel, melyet a https://segitunkegymasnak.hu/ honlapon keresztül működtetnek.

Az összefogásban részt vesz többek között: a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Baptista Szeretetszolgálat is. Minden adományt ezen szervezetek között osztanak el.

Legnagyobb szükség jelenleg elektronikai eszközökre van, élelmiszert nem szívesen fogadnak ebben a helyzetben, de minden pénzbeli felajánlásért hálásak, amit bárki egy egyszerű smsel vagy telefonhívással megtehet a 1357-es adományvonalon (egy hívás vagy sms 500 ft-al támogatja az akciócsoportot).

Ehhez kapcsolódó számlaszám: 11711711-22222222

3. Világpolgárok

Ha nem csak hazánkat, de akár a súlyosabb helyzetben lévő olasz, amerikai, yemeni, bármilyen más nemzetiségű társainkat segítenéd, akkor a Global Citizen weboldalát érdemes felkeresni.

Ők egy 2011 óta működő globális szervezet, akik a világ vezetőit próbálják ösztönözni a legégetőbb problémák megválaszolására. Céljuk egy legalább 100 millió cselekvésre kész világpolgárból álló mozgalom létrehozása, hogy ezzel elérhessék a mélyszegénység megszűntetését a Földön, legkésőbb 2030-ig. Amit ők tesznek a járvány alatt: hangot adnak azoknak, akiknek igazán szükségük van segítségre, a WHO által indított „COVID-19 Solidarity Response Fund”-ra (COVID-19 Szolidaritás Válasz Alap) gyűjtik az adományokat, melyek világszerte a vírus terjedésének megfigyelését, a betegek megfelelő ellátását, az orvosok eszközeinek biztosítását, valamint vakcina fejlesztését támogatják. 

Az Egyesült Államok és a WHO kérte fel a Global Citizent, hogy támogassák küzdelmüket a COVID-19 vírussal, azzal, hogy a világot összehozzák kivételes előadóművészek (mint Andrea Bocelli, Chris Martin, Billie Eilish) segítségével április 18-án. 

One World: Together At Home címmel rendezik az eseményt, melyen vezető egészségügyi szakértők is szót kapnak majd.

https://covid19responsefund.org/

https://www.globalcitizen.org/en/connect/togetherathome/

4. Művészek

Bár sokan maradtak munka nélkül ebben a helyzetben, az egyik csoport akik a kultúránkat formálják, és most nagy szükségük van támogatásunkra, azok a zenészek, színészek. Itt a lehetőség, hogy visszaadjuk az erőt, amit műveikkel adtak, megháláljuk az élményeket, amiket általuk szereztünk, és akár adománnyal, vagy póló, CD vásárlással támogassuk őket. Főleg kisebb előadóművészeket, barátainkat, ha ismerünk valakit, aki így kereste eddig a kenyérre valót nap mint nap.

5. Maradj otthon és öntözz virágokat!

Túl leszünk ezen is. Nemrég hallottam egy rádióbeszélgetést egy ismert magyar szerzetessel, Böjte Csabával, több otthont is vezet, ahol nagyjából összesen 2500, sanyarú körülmények közül felkarolt, erdélyi gyereket gondoz. Elmondta, ő hogy viszonyul ehhez a kialakult helyzethez:

„Gyerekek kérdezték, hogy hát mi lenne, ha most lenne a világvége?

Hát, mondom, hogy ha a Jóisten felhívna és mondaná, Csaba fiam, bizalmasan elmondom, hogy úgy gondoltam, hogy a holnapi napot már nem éritek meg. Hát akkor, nekiállnék és megöntözném a virágokat, mondanék a gyerekeknek egy pár jó székelybácsis viccet, mert úgy gondolom a világvégét is sokkal jobb rendezett körülmények között, jó kedvvel, hangulatosan megélni, mint idegeskedve, félve szorongva, kapkodva. Azt mondanám, hogy ahogy Jézus Krisztus Nagycsütörtökön, Nagypénteken meg tudta őrizni emberi méltóságát, és vacsorát készített az apostolainak, és megmosta a lábukat és szeretettel el tudott velük beszélgetni, hát úgy az utolsó percig az életünket ez kellene, hogy kitöltse. Ne térjünk le a szeretet útjáról, ne kezdjünk kapkodni. Nézzük az ég madarait, a mező virágait, az Úristennek gondja van rá, biztosan tudja, miért engedte ezt a nehézséget mindannyiunk életébe, és az is biztos, hogy ő elég nagy fiú ahhoz, hogy tovább vezesse az emberiséget. Én sokszor elmondtam azt, hogy ezt a Föld nevű projektet 4,5 milliárd éve futtatja a Mennyei Atya, legalábbis a tudósok szerint, hát én nem hiszem, hogy belefáradt volna, azt sem hiszem, hogy kifulladt volna a fantáziája. Biztos, hogy szépen, nyugodtan tovább fogja vinni. Most, igen úgy éljük meg, hogy valaminek a végén vagyunk, de arra is gondolhatunk, hogy egy új kezdet, egy új korszak hajnalán, küszöbén állunk, és ez igen-igen izgalmas, mert biztos, hogy lesz valahogy tovább. Lehet, hogy sok minden,amit megszoktunk, és a világunk része volt az dirib-darabra hullt, de én azt gondolom, hogy van remény, van jövő, és én erre a jövőre próbálnám gyerekeimet is és kedves testvéreket is bíztatni, hogy ne engedjék magukat a kishitűség, a reménytelenség, a megfosztottság érzésébe elsüllyedni.”

Böjte Csaba, Ferences rendi szerzetes

 

Források: https://hvg.hu/itthon/20200319_segitseg_onkentesseg_egeszsegugyi_dolgozok_koronavirus

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/elindul-a-1357-es-adomanyvonal-es-a-segitunkegymasnak-hu

 

Bethesda Gyermekkórház facebook oldala: https://www.facebook.com/BethesdaGyermekkorhaz/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük