7 tanács egyetem előtti önmagamnak

Ha éppen egyetemekre jelentkezel és válaszút előtt állsz, vagy csak sok időd van és érdekel ez a téma, örülök, hogy itt vagy. Ez azt jelenti, hogy valamelyest már most készülsz a váltásra, életed következő fejezetére, és minden oldalról szeretnéd megnézni hogyan hozhatod ki a legtöbbet egyetemi éveidből más meglátásait, tapasztalatait olvasva.

Nos, hogy őszinte legyek én nem voltam ilyen előretekintő. Sőt mi több, én eredetileg úgy terveztem, hogy egy évet ki is hagyok az egész előtt, hogy egy kicsit megtaláljam önmagam, kitaláljam mit akarok kezdeni az életemmel a jövőben. Ezzel nem azt mondom, hogy mindenkinek ezt kell csinálnia és aki nem teszi az nem tudja megtalálni önmagát egyéb módokon. Ezt én terveztem így, ami aztán különböző okok miatt végül nem jött össze. Így kezdtem el az egyetemet turizmus szakon, mert érdekelt a rendezvényszervezés és a hotelek világa, de párhuzamosan próbáltam megtalálni is a saját utamat.

Még egyáltalán nem tudtam, mit akarok ezzel kezdeni a jövőben, de elkezdtem, megnéztem milyen. Hamar rájöttem arra, hogy sokan mások is a szakon csak tapogatóznak a sötétben, így én sem vettem a szívemre, hogy még nem tudom a pontos választ a kérdéseimre. A második évemben azonban, az egyik hotelben való gyakorlatom alatt, derült ki számomra, hogy milyen lehetőségek vannak ezen a pályán, ami valamiért – engem személy szerint – nem villanyozott fel. Kiderült, hogy a rendezvényszervezés tárgy, amiért az egészet választottam, nem is volt akkora durranás (szerinem) és sem a hotelek, sem a vendéglátás, de még az utazási irodák sem érdekeltek annyira. Így a második év után marketing szakra mentem át, amit azóta sem bántam meg. Végül idén januárban el is végeztem az egyetemet egy marketing diplomával a kezemben.

Ezt azért szerettem volna elmesélni, mert fontos része annak, amilyen tanácsokat adnék most magamnak, ha ezt az egészet újra kezdeném.

Na lássuk:

1. Tarts ki saját elhatározásod mellett!

Volt közeli ismerősöm akinek lehetősége volt utazni, és rengeteget tanult az önállóságról, felelősségvállalásról, tényleg jó hatással volt rá, ezért szerettem volna én is kipróbálni. Így, ha megtehetném, igen is kihasználnám, mert elképesztő sok mindent tud hozzáadni az emberhez. Lehetne tanulni kapcsolatokról, önmagamról, a világról és hogy az egész, hogy működik (természetesen ez a mostani helyzetben kevésbé kivitelezhető, de reméljük hamar visszaállnak majd azért e tekintetben is a dolgok).

2. Higgy magadban! 

Érdekes módon a felvételkor csupán második helyen szerepelt a marketing, mert nem hittem, hogy jó lennék benne, pedig az is nagyon érdekelt. Ha kicsit jobban hittem volna magamban, nem kellett volna plusz egy évet az egyetemen töltenem a váltás miatt.

3. Járj utána a tudnivalóknak!

A suliról jó minél többet megtudni (tanulók, ismerősökön keresztül), mi hol található, milyen az egyetemi lét, milyenek a tanárok és a tantárgyak. Mivel nem úgy készültem, hogy egyetemre megyek, nem is jártam annyira utána ezeknek a dolgoknak, így ezt mindenképpen máshogy csinálnám. Általában a választott egyetem honlapja, már lediplomázott vagy jelenleg is oda járó diákok felkeresése, esetleg csoportok megkérdezése ebben a témában hasznos lehet. 

4. Vegyél részt az egyetemi életben, barátokat, közösséget találni!

Amilyen programokat szerveznek a karon belül, érdemes minél többre elmenni, mert így lehet barátokat és maradandó élményeket szerezni. Emellett szakmai előadásokat, eseményeket amelyeket az egyetem szervez is érdemes meglátogatni, hogy kapcsolati hálódat már itt bővíteni tudd. Én nem voltam ilyen előrelátó ezzel kapcsolatban, így ezt mindenképpen tanácsolnám fiatalkori önmagamnak is.

Szakkolik és diákszervezetek minden egyetemen tevékenykednek, ezek direkt a szakra specializálódva biztosítanak gyakorlati lehetőséget. Nálunk például a rendezvényszervezést, a kapcsolatfelvételtől elkezdve az esemény lebonyolításig, valós programok megszervezésén keresztül is gyakorolni lehetett.

5. Ápolj jó kapcsolatot a tanárokkal!

Nem kell a tanár kedvencének lenni, de ha van valami, ami érdekel az órán, kicsit jobban utánajárni és rákérdezni a tanároknál jó alap lehet a későbbiekben a pályaválasztással kapcsolatban. Így ha közelebb kerülsz hozzájuk és ők is jobban megismernek, tudnak neked tanácsokat adni, terelgetni az utadon, ha még nem tudnád annyira milyen pályát szeretnél. Nekem ez is egy nagy segítség lett volna, persze túl félénk voltam ahhoz, hogy ezt kialakítsam. De néha csak fel kell nőni a feladathoz és meg kell tenni az első lépést.

6. Barátok, bulik, külső hatások – tudatosan oszd be az idődet!

Ez talán egy ponton megegyezik az egyetemi életbe való elmerüléssel, de nagyon fontos azt is megemlíteni, hogy itt már nem feltétlen segít, ha a barát/barátnő vagy a bulizás van a napjaid középpontjában, hiszen itt már egyre inkább a saját kezedbe kerül a jövőd formálása, és nem mindegy mivel mennyi időt töltesz.

7. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ha valóban megtaláltad a pályát, amit életed hátralevő részében csinálni szeretnél, érdemes már az egyetemi éveid alatt más könyvekből is a tudást az adott témában magadba szívnod, az ezzel kapcsolatos képességeidet fejlesztened. Így több mindent írhatsz az önéletrajzodba, és kezdhetsz előnnyel a többi pályakezdőhöz képest.

Az egyetemi évek a legértékesebbek, mert itt lehet szert tenni olyan kapcsolatokra, szakmai tapasztalatra és tudásra, mely felkészíthet a jövőre, bármilyen területre mennél is. De azért nem szabad véresen komolyan sem venni, hiszen ha nem jön be a választott irány, mindig lehet váltani, és a tapasztalatok alapján másik pályára lépni. A lényeg az, ha elkezded, elindulsz egy úton, adj bele mindent, hogy kiaknázhasd a legtöbb lehetőséget, amit az egyetem és az oktatás nyújtani tud számodra. És ha mégsem jönne be, bármikor válthatsz, mert soha nem késő újrakezdeni.

A most felvételizőknek sok sikert kívánok, hogy a következő szemesztert valóban ott kezdjétek, ahova a szívetek húz benneteket. Aki pedig még csak gondolkodik a továbbtanuláson, remélem segített ez a bejegyzés a jövőbeli döntésben.

Ti mit tanácsolnátok fiatalkori önmagatoknak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük