A különböző kultúrák megismerése az egyént is többé teszi – Arab est beszámoló

December 18-a jelöli az arab nyelv napját (UN Arabic Language Day), melyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete hozott létre 2010-ben, hogy “megünnepelje a többnyelvűséget és a kulturális sokszínűséget”. Ez az nap ihlette a YSP decemberi nyilvános eseményét is, amely egy arab kulturális est volt. Az előadást Al-Ariki Adel Mohamed, félig magyar és félig jemeni, negyedéves egyetemi hallgató tartotta.

Adel előadásában először az arab és az iszlám világot mutatta be, majd Jemenről mesélt a résztvevőknek. Szó volt a nevezetességekről, a különlegességekről, a sztereotípiákról, a különböző öltözékekről, a színek jelentéséről, az arab világba tett saját utazásairól és az abból szerzett tapasztalatairól, a kulturális különbségekről, és még sok másról.

Az előadást kérdések és válaszok követték. A résztvevők sok kérdésére nemcsak Adel, hanem két másik társa is válaszolt. Mind a kérdésekben, mind a válaszokban mély tiszteletet lehetett érzékelni, mely tovább erősítette a barátságos hangulatot az esemény során.

A program végén hagyományos és mindennapi viseleteket lehetett felpróbálni, így a lányok fejkendőben, a fiúk taqijah-ban kóstoltak jellegzetes arab ételeket, így különböző datolyakülönlegességeket és arab tejes teát is. Emellett mindenkinek lehetősége nyílt arra, hogy megtanulja leírni saját nevét az arab ábécé betűivel.

A különböző kultúrák megismerése az egyént is többé teszi, hiszen egy másik kultúra megismerésével más nézőpontból is meglátjuk a világot. Ha pedig megtanuljuk a másik szempontjából látni a világot és meglátni benne az értéket, akkor az egymás iránti tisztelet erős kapcsolatokhoz, barátságokhoz vezet. Ezzel pedig mi magunk tehetünk hozzá a bennünk és a körülöttünk lévő békéhez.

Öröm volt együtt dolgozni Adellel, hogy megvalósulhasson az esemény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük