Nem könnyű a hit gyakorlása a koronavírus idején

Milyen hatással van a koronavírus-járvány a keresztény vallásra és a hívőkre, különösen a fiatalokra? Legfrissebb írásunkban ennek járunk utána.

Amióta elkezdődött a koronavírus-járvány a világban, sok minden megváltozott az emberek életében. Ennek része az is, hogy immáron egy éve a világ szinte minden részén korlátozások közepette élik az állampolgárok a mindennapjaikat, ami sok esetben negatív hatással van az életükre.

A korlátozások alól nem kivételek a templomok sem, a nagy létszámú miséket már egy jó ideje nem tartják meg a legtöbb országban. Ez a jelenség pedig következményekkel jár az emberek hitét és a hívők számát tekintve. De vajon milyen hatással van a koronavírus-járvány a fiatalok hitére?

A közvélemény-kutatásokat készítő Barna cég elnöke szerint a járvány miatt rendkívül sok fiatal hagyhatja el a kereszténységet és a templomba járást. David Kinnaman felidézte, hogy az adatok szerint manapság a fiataloknak, azaz a 18-29 év közötti korosztálynak a 22 százaléka úgymond „tékozló”, azaz ők már teljesen elvesztették a hitüket. Az ő csoportjuknak az aránya egyébként az elmúlt 10 évben megduplázódott. Hogy ez a szám a következő tíz évben miként fog alakulni, azt jelenleg még nehéz megjósolni, de Kinnaman szerint csak fel fogja gyorsítani a járvány a már fennálló problémát.

A Barna statisztikái szerint a 18-29 éveseknek csupán a tíz százaléka számít „ideális” tanítványnak a kereszténység tekintetében. A csoport 30 százaléka „nomád”, ami azt jelenti, hogy bár kereszténynek vallják magukat, nem járnak rendszeresen templomba. További 38 százalékuk pedig bár szokásszerűen jár templomba, csak minimális kapcsolatuk van Istennel.

A szintén a közvélemény-kutatásokat készítő cégnél dolgozó Mark Matlock szerint sürgős helyzet állt elő a fiatal vallásgyakorlókat illetően most, a járvány közepette. Azokat, akiknek nincs erős kapcsolatuk Istennel, fel kell hívniuk, és megkérdezni, hogyan tudnának segíteni nekik a hitükben. Matlock szerint a koronavírus-járvány ideje alatt ez egy nehéz, de annál fontosabb feladat.

De nem csak a fiatalok körében okoz gondot a hit megtartása a járvány alatt. Hasonló problémákat lehet látni a statisztikák és a lelkészek beszámolói alapján az idősebb korosztálynál is, bár ez nem minden országra jellemző. Míg több helyről is arról számolnak be, hogy a koronavírus-járvány óta csökkent a templomba járók száma, és kevesen csatlakoznak az online szertartásokhoz, addig olyan hírek is érkeznek, miszerint egyesekben éppen ez idő alatt erősödött meg a hit, és gyakorolják a vallásukat talán még erősebben, mint korábban.

Vajon mi lesz a történet vége? Azt egyelőre nehéz lenne megjósolni, a remény azonban fennáll arra vonatkozóan, hogy a járvány nehézségei ellenére talán mégis sokan visszatalálnak a hitükhöz.

Linkek:

https://disrn.com/news/pandemic-could-accelerate-faith-loss-among-young-people-barna-analysts-say

https://disrn.com/news/record-high-51-of-pastors-foresee-a-decline-after-covid-pandemichttps://www.bbc.com/news/world-us-canada-55419894

More Americans Than People in Other Advanced Economies Say COVID-19 Has Strengthened Religious Faith

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük