Milyen hatással van a koronavírus a kereszténységre?

Karácsony közeledtével kíváncsiak voltunk rá, hogy vajon a keresztények ünneplését mennyire és hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány, és érzékelhető-e valamilyen veszély emiatt. A kérdéseinkre Gianfranco Tinello, a velencei kapucinusok rendfőnöke válaszolt egy interjú keretében.

Az emberiség életét a feje tetejére fordította idén a COVID-19 járvány, és semmi nem a megszokottak szerint történik. Így van ez idén a karácsonyi ünneppel is, és az azt körül ölelő keresztény szokásokkal. Erről Gianfranco Tinellóval, a velencei kapucinusok rendfőnökével beszélgettünk.

Gianfranco Tinello elmesélte, hogy a karácsony nagyon fontos a keresztények számára. Hiszen egyrészt ekkor született meg Jézus Krisztus, másrészt pedig karácsonykor azt érzik az emberek, hogy Isten közel van.

Megszokottá vált sokaknál a karácsonyi éjféli misén való részvétel is, ezt azonban idén felülírja a koronavírus. Pedig az éjféli misére sokan mentek el azok közül is, akik egyébként nem gyakorolják a vallásukat. Ez abból is látszik, hogy a december 24-én tartott miséken sokkal többen vesznek részt, mint egy átlagos napon, mutatott rá Gianfranco Tinello. A velencei kapucinusok rendfőnöke elmondta, hogy korábban ezt azzal magyarázták, hogy hagyománynak számít a karácsonyi mise, most már azonban úgy látja, hogy más is állhat a háttérben. Sokan például a vendégszeretet miatt járnak el az éjféli misére, és arra is van példa, hogy valaki a szerettét, barátját vagy barátnőjét kíséri el.

Az atya egy szép hasonlattal is élt, szerinte az éjféli mise egyfajta varázslat is, ami meg tudja melegíteni az emberek szívét. Ráadásul tele van gyönyörű érzelmekkel, és fontos része a kereszténységnek.

A koronavírus-járvány azonban nem csak az éjféli misére van hatással, hanem az egész kereszténységre is. Ahogyan arra Gianfranco Tinello is rámutatott, nem nagyon van lehetőség most templomba járni. Viszont a kialakult helyzet jó hatással volt a templomok technológiájára, sokan közvetítik most már a miséket online, tehát az üzenet eljut az emberekhez. Az eltávolodás ugyanakkor érezhető a koronavírus-járvány miatt, mondta el a rendfőnök. Példának azokat a gyerekeket és tinédzsereket hozta fel, akik egyébként kötelezően jártak a családjukkal templomba vasárnaponként, ez a kötelezettség azonban most elhalványulóban van.

Ami viszont egyértelműen egy pozitív hozománya a járványnak, az a jótékonykodás, ami most különösen fontossá vált az egyházban. Velencében a kapucinusok például ételcsomagokat adományoztak számos rászorulónak, mesélte el Gianfranco Tinello. Az emberek ráadásul a mostani időszakban egyfajta pásztorokként is „működnek”, mert elmennek másoknak segíteni, és közben viszik magukkal a keresztény üzeneteket is.

A kapucinus rendfőnök szerint némileg válságos a helyzet a keresztény egyházban, de a történelem során voltak már súlyosabb problémák. Bár most lehetséges, hogy válságba kerül az egyház, hiszen az emberek nagyon nehezen tudják gyakorolni a vallásukat – nem tudnak templomba vagy tanításokra járni – azért a már említett jótékonykodással sokat tudnak tenni. És az emberek is úgy vannak vele, hogy ha a szokásos dolgokat nem is lehet most gyakorolni, jótékonykodni mindig lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük